ABCAT® HOUTROOKFILTER
Stook verantwoord schoner

Voordelen van een ABCAT® houtrookfilter

De ABCAT® is een houtrookfilter met katalysatortechniek wat betekend: De geur van de rook uit de schoorsteen wordt sterk verminderd en de filter zorgt er voor dat er tot 96% vermindering van de onvermijdelijke uitstoot van schadelijke stoffen zoals PAK's en fijnstof (roet, teer, as en houtstof) plaats vindt.
De katalysator is eenvoudig in te bouwen in een bestaand of in een nieuw rookgasafvoerkanaal. Het heeft een geringe invloed op de natuurlijke trek in uw schoorsteen.
Daarnaast is de houtrookfilter zeer eenvoudig schoon te maken door de ABCAT® uit te kloppen of af te spoelen.
Het ABCAT® filter is gemaakt van  blank RVS (enkelwandig), de thermometer is optioneel. Het ABCAT® houtrookfilter gaat zeker 20 stookseizoenen mee.

Een ABCAT® houtrookfilter moet echter wel samen gaan met verantwoord stoken
Alleen wanneer de houtkachels op een verantwoorde manier worden gestookt, werkt de ABCAT® houtrookfilter optimaal. 

De ABCAT® is ontwikkeld om de uitstoot van rookgas uit schoorstenen van hout gestookte kachels en ketels te verminderen.
Daarbij is vooral aandacht besteed aan het verminderen van de geurbelasting van de houtrook.
De ABCAT® wordt direct achter de stookinstallatie, als kachelpijp, van een bestaande (retrofit) of een nieuwe kachel of ketel geplaatst.

De ABCAT® bevat een edelmetaal katalysator en is in zijn geheel uit staal vervaardigd. Het systeem wordt in principe geleverd voor alle voorkomende diameters van rookgaspijpen en voor kachels en ketels met verschillende vermogens. De ABCAT® is zeer robuust en de bediening en het onderhoud van het systeem zijn zeer eenvoudig.

VAN BELANG IS DAT DE ABCAT® IS AFGESTEMD OP HET VERMOGEN EN DE EMISSIE VAN DE KACHEL

ABCAT® ø 125mm tot ca. 5kW | Verkrijgbare lengtes: 300mm, 500mm, 1000mm.
ABCAT® ø 130mm tot ca. 6kW | Verkrijgbare lengtes: 300mm, 500mm, 1000mm.
ABCAT® ø 150mm tot ca. 8kW | Verkrijgbare lengtes: 300mm, 500mm, 1000mm.
ABCAT® ø 180mm tot ca. 12kW | Verkrijgbare lengtes: 330mm, 500mm, 1000mm.
ABCAT® ø 200mm tot ca. 15kW | Verkrijgbare lengtes: 330mm, 500mm, 1000mm.

 

Werking

Het filter in de ABCAT® bestaat uit een palladium en/of platinakatalysator. Het katalysator materiaal bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. De katalysator kraakt onvolledig verbrande verbindingen zoals koolwaterstofverbindingen die de kleur en de geur aan houtrook geven. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen. Een katalysator heeft temperatuur en (rest-) zuurstof uit de houtrook nodig om chemische verbindingen te kraken en vlamloos na te verbranden. Al vanaf een houtrooktemperatuur van circa 100°C worden verbindingen gekraakt. Voor het omzetten van hardnekkige verbindingen is een temperatuur van 300- 350°C vereist. De ABCAT® wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst.

Voor meer informatie zie onderstaande link:
http://www.houtrookfilter.nl

Handboek ABCAT® houtrookfilter

Randvoorwaarden plaatsing

Montage / handleiding

TERUG NAAR OVERZICHT